Jā vai Nē jaunai programmatūrai – šķiet, šī ir viena no visvairāk cilātajām tēmām dažādos dronu lietotāju forumos, un viedokļi te mēdz būt visai polarizēti –
 ir vesela lietotāju nometne, kas, piesaucot dažnedažādākos argumentus, aicina ar zobiem un nagiem turēties pie vecākās iespējamās ierīces programmatūras (firmware) versijas; pretējā nometne – aktīvi atjaunināšanas piekritēji, no savas puses, uzskata, ka programmatūru nepieciešams atjaunināt uzreiz, kolīdz parādās svaigāka versija, un jelkāda kavēšanās ir nepamatots un nevajadzīgs risks un atteikšanās no jaunām iespējām.

Pa vidu starp abām ir, šķiet, skaitliski vislielākā, taču neaktīvākā lietotāju nometne – klusējošais vairākums – tie, kuri, daudz neiedziļinoties viedokļu vētrās un argumentācijā, vienkārši lieto savu dronu un, kad kāda notifikācija par jaunas programmatūras versijas pieejamību sāk nelikt mieru, vienā jaukā brīdī ļaujas atjauninājuma instalēšanai, vairāk mīļā miera labad, nekā citu apsvērumu dēļ.
Protams, nekā negaidīta un pārsteidzoša šādā ainā nav – te atspoguļojas cilvēka iedaba un tādi nu mēs esam – viens visur meklē kādu slēptu sazvērestību, cits aizgūtnēm tver visu jauno, ko dzīve piespēlē, vēl cits pilnīgi neiespringst uz jautājumiem, kuros nejūtas zinošs.


-Kā un vai rīkoties?

Patiesība, kā jau parasti, ir kaut kur pa vidu. Drons ir visai sarežģīta ierīce – sava veida lidojošs dators ar kameru, un tā programmnodrošinājums gādā gan par turēšanos gaisā, atrašanās vietas un augstuma noteikšanu, vēja kompensēšanu, kameras stabilizēšanu, vadību un fotogrāfiskajiem/videogrāfiskajiem iestatījumiem, datu saglabāšanu un pārraidi, šķēršļu atpazīšanu, objektu izsekošanu, u.tjp. -Nav nekāds brīnums, ka tehnoloģiski tik sarežģītā sistēmā atrodas kļūmes, kuras nepieciešams labot. Galu galā – lidošanā pirmā prioritāte ir drošība, viss pārējais nāk pēc tam.

Vai, ja aparatūrnodrošinājums ļauj – kāpēc gan nepadarīt klientus laimīgākus, ieviešot kādu jaunu funkciju vai paplašinot/uzlabojot esošo funkcionalitāti?

Īsā atbilde ir viena: atbildīga un saprātīga rīcība ir programmatūru atjaunināt. 

-Jau pati ideja, ka ražotājs varētu vēlēties ieriebt savam peļņas avotam – dronu pircējiem tik kritiskā jomā, kā lidojošas (un nebūt ne lētas) ierīces lietojamībā un drošībā, īsti nav dzīvotspējīga.

Protams, no otras puses skatoties, nevar noliegt, ka pieejā "nevajag labot to, kas nav salauzts" arī ir savs racionālais grauds, un bieži vien nedrošības avots ir bažas par to, ka ar programmatūras atjaunināšanu kaut kas var noiet greizi. 
Tad nu tā: Kā izdarīt tā, lai viss noritētu veiksmīgi?

Uz priekšu, soli pa solim:


Pirmais solis visiem dronu modeļiem ir viens un tas pats – pilna baterija visām iesaistītajām ierīcēm. 
Programmatūras atjaunināšana aizņem zināmu laiku, un mazāk par visu jūs vēlaties, lai procesa vidū kāds no ķēdes posmiem – drons, pults, mobilā ierīce vai klēpjdators - izslēgtos tukšas baterijas dēļ. Pēc tam, kad atjaunināšana uzsākta, to nav iespējams apturēt/iepauzēt/pārtraukt, un joki te mazi – jā, baterijām ir jābūt uzlādētām. Jaunākajiem droniem, kā Mavic 2, baterijas uzlādes līmenim nokrītot zem 50%, atjaunināšanas process tiks pabeigts ar kļūdu, bet vecākām ierīcēm šādas papildu aizsardzības var arī nebūt.

Ja atjauninām senāka gadagājuma drona (piemēram, Phantom 3) programmatūru, no digitālās higiēnas viedokļa būtu pareizi pirms datorā lejupielādētās drona programmatūras pārnešanas uz micro SD atmiņas karti to noformatēt, izmantofot pašu dronu un DJI Go aplikāciju. Un, lai izvairītos no pārsteigumiem nākotnē, to pašu izdarīt arī pēc atjauninājuma veikšanas –  ir kritiski svarīgi, lai, pirmkārt, atmiņas kartē būtu vismaz 100 MB brīvas vietas un, otrkārt, lai uz tās jau nebūtu saglabātas citas programmatūras versijas.

Bet, lai nu paliek senāku laiku droni - to saimnieki pagājušo gadu laikā gan jau būs procesu apguvuši. Atgriežamies tagadnē.

Ejam tālāk:

Pirmais krustojums ir pašā ceļa sākumā, proti, drona un pults programmatūru iespējams atjaunināt divos veidos:

pieslēdzot ierīci datoram un izmantojot DJI Assistant 2 programmatūru (lejupielādes PC versijai un Mac versijai), vai arī, 
izmantojot savu mobilo ierīci ar DJI GO 4 aplikāciju (iOS un Android).

Rīcības secība atjauninājuma veikšanai ar datoru:

- pārbaudām bateriju uzlādes līmeni
- pārliecināmies par interneta pieslēguma un nepieciešamā vada esamību (ietilpst drona komplektācijā)
- startējam (vai lejupielādējam, instalējam un startējam) DJI Assistant 2
- ielogojamies ar savu DJI kontu
- pievienojam datoram un ieslēdzam dronu
- izveidojam savienojumu DJI Assistant 2 aplikācijā
- lejupielādējam un instalējam drona programmatūru
- neaiztiekam ne datoru, ne dronu, ne vadus, līdz instalācija ir veiksmīgi pabeigta – tas ir normāli, ka procesa gaitā drons pats pārstartēsies
- ja instalācija neveiksmīga, sākam no jauna
- pēc instalēšanas pārstartējam dronu
- veicam šo pašu procesu, pieslēdzot datoram drona pulti
- drošības labad pievienojam pultij mobilo ierīci un izveidojam savienojumu ar dronu, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā
- ja mums ir vairāk par vienu bateriju, katru no tām ieliekam dronā un ieslēdzam - mobilajā aplikācijā parādīsies notifikācija "inconsistent firmware found" – atjauninām arī pārējo bateriju programmatūru.

Jāteic, ka nav īsti pamata īpaši dot priekšroku vienam vai otram veidam, un tas vairāk ir ieraduma jautājums – vienam škitīs, ka ar datoru tomēr drošāk un pamatīgāk, kamēr citam, ka ar mobilo ierīci ērtāk un ne mazāk droši.

Tā vai citādi, kā to viegli iedomāties, jums bez pilnām ierīču baterijām būs nepieciešams arī interneta pieslēgums.

Rīcības secība atjauninājuma veikšanai ar mobilo ierīci:

- pārbaudām bateriju uzlādes līmeni (dronam, pultij un mobilajai ierīcei)

- pārliecināmies par interneta pieslēguma esamību
- mobilajā ierīcē pārliecināmies, ka mums instalēta jaunākā DJI Go 4 aplikācijas versija. Ja nav, atjauninām aplikāciju
- startējam DJI Go 4
- piespiežam jaunas programmatūras pieejamības notifikāciju un lejupielādes pogu
- lejupielādējam drona programmatūru
- neaiztiekam ne mobilo ierīci, ne pulti, ne dronu, līdz instalācija ir veiksmīgi pabeigta (tas, ka drons instalācijas gaitā pats pārstartējas, ir normāli)
- ja instalācija neveiksmīga, atsākam to no jauna
- pēc instalēšanas pārstartējam dronu
- procesa turpinājumā tiks atjaunināta pults programmatūra
- pēc instalēšanas pārstartējam pulti
- pārliecināmies, ka viss kārtībā
- ja mums ir vairāk par vienu bateriju, katru no tām ieliekam dronā un ieslēdzam - mobilajā aplikācijā parādīsies notifikācija "inconsistent firmware found" – atjauninām arī pārējo bateriju programmatūru.

Lūk, video: